stratenovkl.jpg

 

 

 

 

 

home

 

Welkom in onze buurt                  

 

De geschiedenis van de Gruneriebuurt

 

Ons buurtbulletin:

Het Gruneriebulletin

 

Vrijwillige buurtbijdrage

 

Activiteiten in de buurt:

Buurtvoetbal

 

Fietstochten/buurtpicknick

 

Koffie-inloop-ochtend

 

Paasactiviteiten

 

Straatbarbecue

 

Straatspeeldag

 

Sint Maarten

 

Sint Nicolaas

 

Tuingluurdag                  

 

Nieuws uit de buurt in:

Uit de buurt 

 

Aangeboden&Gevraagd

 

Wie is wie/wie woont waar

 

Links                  

 

Contact

 

Bestel ons jubileumboekje

 

image003

 

Deze pagina is het laatst bewerkt

op 25 augustus 2020

 

 

 

 

Fietstochten                                                        draaiboek

Fietstocht 2020 een succes!
(vrijdag 14 augustus)
Hoewel (wegens verwacht slecht weer) de tocht aanvankelijk niet door zou gaan en zou worden gereduceerd tot een lekker kopje koffie bij Renée Wap en Gijs Overbeek, bleek het weer perfect en stapten om 11.30 uur 8 buurtgenoten op de fiets voor een door Gijs Overbeek bedachte fietstocht door duinen en langs landgoederen in Wassenaar en Den Haag.

Opnieuw bleek hoeveel natuurschoon er in onze directe omgeving te vinden is; het was prachtig.
Na een tocht van plm. 45 kilometer met onderweg natuurlijk een stop voor de lunch, arriveerden we aan het eind van de middag weer op van Cuycklaan 10. Met lekkere hapjes en een drankje konden we daar prima nog even napraten in de tuin.

 

 

 

Geslaagde Fietstocht

Hemelvaartsdag 2018  trok een flink aantal Gruneriebuurters er op de fiets op uit. Natuurlijk nadat we eerst bij Renee Wap en Gijs Overbeek van koffie met cake hadden genoten. De weers-verwachting was niet best, maar daar trok het weer zich niets van aan: het werd in de loop van de dag steeds zonniger!

Gijs had een route langs een aantal van de vele landgoederen in de omgeving uitgekozen. Met een lunchpauze bij “het eiland van ome Nick”, op de grens van Voorschoten en Leid-                                      schendam.
Tijdens de tocht passeerden we (onder meer) Ter Wadding, het prachtige Berbice (achter de voormalige Zilverfabriek in Voorschoten), kasteel Duivenvoorde, en ook kasteel Oud
Wassenaar. Toen we daar op het bordes, op de rode loper, poseerden voor een groepsfoto, bleek dat we ons bevonden op privé terrein. We werden dan ook beleefd en deftig verzocht het terrein te verlaten.

Na een blik te hebben geworpen op de omvangrijke werkzaamheden t.b.v. de Rijnlandroute, fietsten we stoplichtloos terug naar Oegstgeest. Daar onthaalde Renee ons in hun tuin op drankjes en heerlijke hapjes à la High Tea.

Een dag als deze vraagt natuurlijk om een volgende, komend jaar!                    Renee en Gijs: heel veel dank!.

 

Mooie Buurtfietstocht op  Hemelvaartsdag 25 mei 2017

Om 10 uur was het verzamelen   op de van Cuijcklaan 10. Prachtig zomerweer! Ontvangst met o.a. koffie in de tuin van Gijs en Renée. Wat een mooie start van dit nieuwe buurt-initiatief. Na een korte uitleg van Gijs gingen wij op pad. De fietsroute van ca. 40 km  bracht ons o.a. via Leiden (De Vink) naar Voorschoten, vervolgens via Landgoed De Horsten en een gedeelte van de Landgoederenroute naar het Duingebied Hollands Duin.

Onderweg lichtte Gijs al fietsend en bij korte “stops” het nodige toe. Voor een wandeling door het park waarin Huis en Museum Voorlinden is gelegen, werd van de fiets afgestapt en voor de lunch bij Boerderij Meijendel. De terugweg liep via de Wassenaarse Slag en het Valkenburgse Meer.  Keurig om 15.00 uur waren we terug In Oegstgeest en konden de deelnemers terugkijken op een zeer geslaagde en qua landschap mooi afwisselende fiets-toertocht. Dat alles onder het genot van een afsluitend, verkoelend drankje. Gijs en Renée, dank!! Wij kijken uit naar de volgende tocht!

Frank en Iet Bok
NB de gefietste route is te vinden op
www.route .nl  (route nr. 582426)

 

 

Zondag 29 mei 2011:

Gruneriebuurt fietste verder langs Oegstgeester beelden

Vorig jaar was de beeldenfietstocht, onder leiding van Albert Labordus een groot succes. Zo groot dat er maar een gedeelte van de geplande route kon worden gefietst.

 

Zondag 29 mei gingen we dus verder fietsen. Natuurlijk ook nu weer onder deskundige begeleiding van Albert, de man die aan de basis stond van de beeldengids waarin de kunstwerken door hem worden beschreven. Dat boekwerkje

is trouwens gratis te verkrijgen bij het Gemeentehuis. En ..... ook nu weer hingen de deelnemers aan zijn lippen. Het was zonder meer weer een geslaagde middag. Na afloop was er nog een kleine buurtborrel georganiseerd die mede mogelijk werd gemaakt door een aantal buurtbewoners; zij hadden meegedaan aan de landelijke KLIMAATSTRAAT-actie en zaten bij de winnaars.

2011 beeldentocht  014-15%.jpg

Albert Labordus weet zijn gehoor weer zeer te boeien

 

Voor een foto-impressie van deze middag kijk hier

 

 

-------------------------------------------------------------------------------

 

Gruneriebuurt fietste langs Oegstgeester beelden

Zondag 13 juni 2010 fietste een enthousiaste groep deelnemers uit de Gruneriebuurt langs een aantal van de vele beelden die er in onze gemeente te zien zijn. Dit alles onder deskundige begeleiding van de heer A. Labordus, de man die aan de basis heeft gestaan van de beeldengids waarin de kunstwerken door hem worden beschreven.

 

Na verzameld te hebben op het kruispunt Grunerielaan/van

Cuycklaan werd om 15.15 uur het startsein gegeven. De route ging via de Groenhoevelaan, het Groene Kerkje, de Haaswijklaan, de Irislaan, de Lange Voort naar Kasteel Oud Poelgeest en

DSC06397-kl.jpg

 vervolgens via de Marelaan en de Oranjelaan weer richting Gruneriebuurt. Plekken waar je vaak langs fietst zonder oog te hebben voor de kunstwerken die er staan

 

De oorspronkelijk geplande route (ook nog naar Endegeest) kon niet helemaal worden afgemaakt: de verhalen en toelichting bij de beelden die we tegenkwamen waren te interessant om in te korten. Een dik half uur later dan gepland waren we weer terug in de buurt om nog wat mee te kunnen pakken van de buurtborrel die aansluitend was gepland. Gelukkig hadden de achterblijvers in de buurt de flessen al ontkurkt en stond het bier koel! De heer Labordus hebben we na afloop direct weten te strikken voor een vervolg volgend jaar …. er zijn genoeg plekken en beelden die ook op ons wachten.

---------------------------------------------------------------------------

 

Juli 2009

Op het geplande fietstochtje met gezamenlijke buurtpicknick op zondag 5 juli kwam geen sterveling af. Peter, die de tocht had voorbereid, is toen in zijn uppie maar  wat gaan fietsen. De nul,komma, nul belangstelling is bijzonder…. Aan het weer kon het liggen…. Waaraan wel? Mail de redactie uw suggesties eens voor de komende jaren. Moeten we hiermee doorgaan of ziet u andere gezamenlijke activiteiten die beter passen…. Laat het eens weten en mail naar  info@gruneriebuurt.nl   of doe een briefje in de bus op Grunerielaan 21. We zijn benieuwd!!

 

 

Mei 2009

 

We gaan op 5 juli met de buurt – na eerst een stukje fietsen - picnicken!

Lees er alles over in het meinummer.

 

********************************

 

De fietstocht van 22 april 2007

 

Let's go basic................

 

Lange files op de fietspaden richting Katwijk, want de hele Gruneriebuurt was uitgerukt om met z'n allen te picknicken in het Panbos.

 

Nee.... de opkomst ook dit jaar was niet groot, maar dat mocht de pret niet drukken. De "diehards" Peter en Charlotte waren erbij plus het lekkere voorjaarszonnetje met weinig wind. De beste ingrediënten voor een geslaagde fietstocht..................

 

Zonder dat we daarover iets hadden afgesproken had iedereen de goede combinatie picknickspullen meegenomen; de een koffie, sap, de ander cake, fruit, borrelhapjes. Alleen de wijn waren we vergeten. Maar ook de wijnliefhebbers kwamen aan hun trekken. Monique was later met de auto gekomen en had wijn voor groot en klein meegenomen.

 

Ook de kinderen hebben zich prima vermaakt en bij aankomst in de Grunerielaan, kregen ze allemaal een welverdiende medaille uitgereikt voor het volbrengen van de mooie fietstocht.

 

Copy of photo1   Copy of photo26   Copy of photo45

 

Bekijk alle foto’s hier

 

********************

Fietstocht op 17-09-06

(verslag van een deelnemer)

Om even voor elf uur samen met mijn lief op de afgesproken plek: de hoek van de Grunerielaan/Van Cuycklaan. Benieuwd wie er allemaal meegaan…Daar komt als derde Peter en even later ook Charlot aan. Na enkele minuten komen Helma, Wilbert, Floris en Merel uit de poort fietsen en voegen zich bij ons, zich afvragend of er nog meer “stoere fietsers” komen. Het blijkt van niet. Nieuwsgierige buurjongetjes weten te melden dat het toch wel twee uur (!) fietsen zou zijn en dat is toch wel erg veel (…..?)

 

We besluiten maar te starten en gaan vrolijk op weg naar de Pan van Persijn. Na een mooie route binnendoor zijn we tegen twaalven op de plek van bestemming. Een uitgelezen stuk natuur met afwisselende speel- en recreatieplekken, een hertenkamp, een geitenwei en volop wandelmogelijkheden in het bos maar ook richting duinen en strand.

 

Tot drie uur hebben we daar vertoefd en gepicknickt. De zon liet helaas verstek gaan. Bij de uitgang nog een heerlijk Italiaans ijsje gegeten en daarna weer op huis aan. Rond vier uur waren we weer thuis. Jammer dat er maar zo weinig buurtgenoten mee waren!

 

Copy of buurtfietsen20068 Copy of buurtfietsen200613 Copy of Afbeelding 007

 

Bekijk alle foto’s hier

 

********************

Fietstocht op autovrije zaterdag,

22-09-01

(verslag een deelneemster)

 

"Zou ik wel meegaan?" dacht ik op die ochtend van 22 september, toen een grijze wolkenmassa boven Oegstgeest af en toe een bui losliet. Toch maar regenspullen bij elkaar gezocht en toen het tegen elf uur zo'n beetje droog werd me aangesloten bij het fietsgroepje dat vanuit de Grunerielaan startte richting boerderij "het Geertje" onder Zoeterwoude.

 

En het was de moeite waard! Een beetje een ontdekkingsreis dichtbij huis. Door Leiden en Park Cronestein, over nieuwe fietspaden die ik nog niet kende, de polder in om na een goed uur uit te komen bij "het Geertje". De kinderen konden daar kennis maken met koeien, geiten, varkens, kippen en zelfs kalkoenen. Voor de liefhebbers werd een roeiboot gehuurd en twee ferme jongens (8 en 4!) bleken al aardig vaart in de boot te kunnen krijgen.

 

De moeders konden intussen in de winkel van de boerderij hun keuze maken uit de lekkerste producten van het boerenland: allerlei soorten kaas, scharrelvlees, bijzondere jams en nog veel meer. 's Middags liet de zon zich zowaar even zien en ondanks tegenwind verliep de terugtocht heel vlot. Het tempo was geschikt voor jonge én oude benen! Jammer alleen dat niet meer mensen de auto hadden laten staan..........

 

Een voordeel van het in een groep fietsen vind ik dat je niet telkens op je kaart hoeft te kijken om de weg te zoeken. Je kunt rustig om je heen kijken en genieten van wat de polder te bieden heeft. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar!

 

Met dank aan de organisatoren,

 

Elly van der Pot-Lako

 

roei

 

September 2001

Roeien bij “het Geertje” tijdens de picknick aldaar

 

 

**************************************

 

vertrekfietsenjuni83_hoog

 

Juni 1984

Start van de buurtfietstocht

                                        

                                  *****************

 

Copy of grunerieboek 095

 

Mei 1982

Even uitblazen bij de fietstocht in 1982 naar Meijendel

 

******************

7909-04_40%.jpg

 

7909-03_40%jpg.jpg

 

September 1979: met de buurt naar Meijendel

 

 

 

 

 

 

 

 

tuinenovkl.jpg