stratenovkl.jpg

 

 

 

 

 

home

 

Welkom in onze buurt                  

 

De geschiedenis van de Gruneriebuurt

 

Ons buurtbulletin:

Het Gruneriebulletin

 

Vrijwillige buurtbijdrage

 

Activiteiten in de buurt:

Buurtvoetbal

 

Fietstochten/buurtpicknick

 

Koffie-inloop-ochtend

 

Paasactiviteiten

 

Straatbarbecue

 

Straatspeeldag

 

Sint Maarten

 

Sint Nicolaas

 

Tuingluurdag                  

 

Nieuws uit de buurt in:

Uit de buurt 

 

Aangeboden&Gevraagd

 

Wie is wie/wie woont waar

 

Links                  

 

Contact

 

Bestel ons jubileumboekje

 

image003

 

Deze pagina is het laatst bewerkt

op 24 augustus 2009

 

 

 

 

Rhijngeesterstraatweg

 

Genoemd naar de voormalige buitenplaats Rhijngeest waar deze weg heen leidt.

In de directe omgeving van het kasteel Endegeest, op de rand van de ‘geest’ en het vochtige klei- en veenweidengebied, lag sinds onheuglijke tijden een boerderij. Zoals veel van dergelijke boerderijen, werd ook deze in het begin van de 18e eeuw verbouwd tot een hofstede met herenhuis voor rijke stedelingen. Hij kreeg daarbij de naam Overgeest. Onder die naam werd hij in 1741 verkocht. Behalve een ‘herenhuis’ waren er een koetshuis, stallen, een oranjerie, vijvers, fonteinen en broeibakken. Bij verkoop in 1764 was de naam inmiddels veranderd in Rhijngeest. Het 18e-eeuwse koetshuis bestaat nog steeds, maar het herenhuis werd in 1840 door de toenmalige eigenaar, A.L. van Heteren Gevers, verbouwd tot een eigentijdse villa.

Tot eind 19e eeuw is de villa Rhijngeest bewoond geweest door particulieren, onder andere door ‘Lady de Tuyll’(de douairière baron van Tuyll van Serooskerke geb. Deutz van Assendelft), een zuster van de kasteelvrouwe van Endegeest. In 1900 werd de buitenplaats gekocht door de gemeente Leiden ten behoeve van een ‘inrichting voor zenuwlijders’. Op het terrein verrees een groot gebouw in Jugendstil, het sanatorium Rhijngeest (later Jelgersmakliniek geheten), alsmede een woning voor de geneesheer-directeur. De bestaande villa werd bestemd voor opname van 1e-klaspatiënten.

Inmiddels is ten behoeve van de kliniek aan de rand van het terrein een aantal moderne gebouwen neergezet en werd het oude sanatoriumgebouw (overgegaan in handen van de gemeente Oegstgeest) verbouwd tot gemeentehuis (1999). De villa kreeg al in 1989 zijn woonfunctie terug. Het bos kwam onder de hoede van de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap.

 

Tekst  uit "van Abtspoelhof naar Zoutkeetlaan"

Een uitgave van de Vereniging Oud-Oegstgeest

Literatuur: Kastelen en buitenplaatsen in Zuid-Holland. Zutphen, 2000. P. 132-135

 

DSC02680

Rhijngeesterstraatweg hoek Wijttenbachweg dec. 2007

 

DSC02683

Rhijngeesterstraatweg dec. 2007

 

DSC02684

Rhijngeesterstraatweg hoek Kamphuizenlaan dec. 2007

 

Copy of grunerieboek 022

Vlieger-luchtfoto van de heer Van der Putten genomen in voorjaar 1940. Op de voorgrond de boerderij van Van der Putten. Vanuit de hoogte wierp de camera een blik op het noord-oosten. De straat midden rechts op de foto is de Toorenveltstraat die nog maar net is aangelegd, de weg over de breedte is de Rhijngeesterstraatweg met daarlangs de palen van de tramlijn. De woningen daaraan staan tussen de Toorenveltstraat en de uitgang van de Wyttenbachweg op de Dorpsstraat. In de verte ontwaart men het Oegstgeesterkanaal en aan de horizon ligt Warmond. De polders waarop men uitkijkt  zijn opgegaan in woongebieden als Bloemen- en Schildersbuurt, Haaswijk en Morsebel. Op het gedeelte midden links is men in 1949 begonnen met de bebouwing van de Gruneriebuurt (OC. jan. 2000. Vliegerfoto Van der Putten)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tuinenovkl.jpg