stratenovkl.jpg

 

 

 

 

 

home

 

Welkom in onze buurt                  

 

De geschiedenis van de Gruneriebuurt

 

Ons buurtbulletin:

Het Gruneriebulletin

 

Vrijwillige buurtbijdrage

 

Activiteiten in de buurt:

Buurtvoetbal

 

Fietstochten/buurtpicknick

 

Koffie-inloop-ochtend

 

Paasactiviteiten

 

Straatbarbecue

 

Straatspeeldag

 

Sint Maarten

 

Sint Nicolaas

 

Tuingluurdag                  

 

Nieuws uit de buurt in:

Uit de buurt 

 

Aangeboden&Gevraagd

 

Wie is wie/wie woont waar

 

Links                  

 

Contact

 

Bestel ons jubileumboekje

 

image003

 

Deze pagina is het laatst bewerkt

op 24 november 2022

 

 

Uit de buurt:

Op deze buurtpagina is ruimte voor wetenswaardigheden uit de buurt. Hebt u wat te melden?

Laat het ons weten en mail naar info@gruneriebuurt.nl

 

op 15 september 2022. is overleden.
   Isa KoornstraZibirre


  Jarenlang woonde zij in het huis aan de
  Kamphuizenlaan 6, op de hoek van de Grunerielaan.

   We condoleren haar naasten en wensen hen heel veel sterkte.
  
Voor een kopie van de rouwkaart: KLIK HIER.Op 15 maart 2022 overleed Jan Merkestein.
Jarenlang woonde hij met zijn gezin in onze buurt

Klik hier voor de rouwkaart.

 

 

 Op 19 februari 2022 overleed Fiet van Heyst.
Zij heeft meer dan 30 jaar in de van Wassenaerlaan gewoond,
altijd met veel plezier.
Vaak zag je Fiet met haar rollator of driewieler door
de straten gaan.
Op buurt-barbecues en -borrels was zij er steevast bij.
Deze gezellige, lieve vrouw zullen we missen in ons buurtje.

 

 

 

Koningsdag 2021 was weer een grote happening
Om een fotopresentatie te zien: KLIK HIER
25 maart 2021 Arie de Hertog met pensioen


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


10 oktober 2020: Cupcakes voor iedereen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Winterborrel 2020 in Huis “de Grunerie”.
De winterborrel afgelopen 11 januari in huize Grunerie was zeer druk bezocht met ruim 50 volwassenen en ongeveer 10 kinderen, zij waren zeer welkom.  Dirk-Jan de Ruijter blikte terug en vooruit op de activiteiten die we vanuit de buurt ondernamen en gaan ondernemen. Zie voor dit laatste binnenkort in het bulletin en op deze website. Meerdere buurtbewoners hadden een borrelhap gemaakt, waarvoor dank. En natuurlijk Hans en Loes: zeer hartelijk dank voor de gastvrijheid!!

Impressie winterborrel 11 januari

 

Minibieb (Grunebieb)

Eindelijk is onze MINIBIEB geplaatst: in het speeltuintje,
naast de bank.
Het is de bedoeling dat er door buurtgenoten gebruik van wordt gemaakt om
boeken met elkaar uit te wisselen. Daar horen natuurlijk wat spelregels bij,
daarover zullen we snel berichten.
Maar schroom niet:  Zet er boeken in waarvan U denkt dat ze voor anderen
interessant kunnen zijn . . . .  .
…………..En kijk af en toe of er voor U iets bij staat.

 

 

Grondwaterstand.

Twee buurtgenoten zochten uit of de daling van de grondwaterstand gevolgen zou kunnen hebben voor de funderingen in onze buurt; dat blijkt gelukkig niet zo te zijn.
Voor hun volledige bevindingen: KLIK HIER

 

 

Zeer geslaagde Winterborrel 2018 in het “Huis de Grunerie”

Zaterdagmiddag 13 januari waren zeer veel buurtgenoten aanwezig op onze jaarlijkse Winterborrel. Om elkaar het beste voor 2018 te wensen, maar zeker ook om afscheid te nemen van Rita Hijmans. Zij gaat Oegstgeest zeer binnenkort verlaten en zal haar intrek nemen in een prachtig pand in Bilthoven.
Onder het genot van een drankje, in combinatie met een groot aantal door buurtgenoten verzorgde lekkere hapjes, werden weer vele contacten gelegd.
Het afscheid van Rita kreeg een bijzonder karakter toen zij, door Hester Scheltens, gekroond werd als “Muzikale koningin van de Grunerie”.
Onder de aanwezigen bevonden zich ook de toekomstige bewoners van het “Huis de Grunerie”, Hans en Loes Hogerzeil. Al bleken zij niet echt nieuw te zijn; in de jaren 70 en 80 woonden zij al tweemaal in het huis. Dat was in die tijd een Pension, onder leiding van juffrouw Zeestraten.
Voor een klein aantal buurtgenoten was er dus een hernieuwde kennismaking.
Loes en Hans gaven tot onze vreugde aan dat het “Huis de Grunerie” in te toekomst een Open Huis kan blijven. Als buurt blijven we dan, net zoals het was bij Rita, een klein beetje mede-genieter van hun prachtige bezit.

Rita, dank voor je gastvrijheid al die jaren, en natuurlijk buurtgenoten dank voor jullie bijdragen, zodat onze Winterborrel weer een succes werd.

Voor foto’s: KLIK HIER

 

 

 

 

 

Triest bericht:

Op 6 april j.l. is onze buurtgenote Barbera Hartog, dochter van Patricia Vandecasteele en Edwin Hartog, op 22 jarige leeftijd overleden.
We wensen de familie heel veel sterkte.

Voor de rouwkaart: KLIK HIER

 

Afscheid van Ben en Tineke Verhoeve

 

Lieve ex-buren en ex-buurtgenoten,                              voor foto’s: Klik hier
                                                                         voor de tekst van het lied: Klik hier

Wij hebben op dinsdag 30 mei bij onze afscheids-borrel van de Grunerie-buurt erg genoten. Wat hebben jullie ons verrast met jullie aanwezigheid, het afscheidslied en de cadeau(tje)s als herinnering aan de buurt en buurtgenoten. Van het geld gaan wij, als ons nieuwe huis klaar is, in de tuin een "Grunerieboom" aanplanten! Dat wordt dan eenzelfde boom als nu in de Grunerielaan staat: een blijvende herinnering aan onze Gruneriebuurt. 
Na een toch nog pittige verhuisdag donderdag 1 juni, zijn we "bijgekomen" in ons eerste tijdelijke verblijf in het vakantiepark  Bronsbergen in Zutphen. We wensen iedereen het allerbeste toe. Jullie zijn van harte welkom in het prachtige Zutphen. Ons mailadres en onze mobiele nummers zijn nog hetzelfde. Er kan dus altijd contact gemaakt worden.   
             
Hartelijke groet van Tineke en Ben Verhoeve
Ons postadres is voorlopig:
Gervaisstraat 25
7207 RS  Zutphen
E-mail: 
benverhoeve@hotmail.com

Geslaagde Buurtfietstocht op Hemelvaartsdag

Om 10 uur was het verzamelen   op de van Cuijcklaan 10. Prachtig zomerweer! Ontvangst met o.a. koffie in de tuin van Gijs en Renée. Wat een mooie start van dit nieuwe buurt-initiatief. Na een korte uitleg van Gijs gingen wij op pad. De fietsroute van ca. 40 km  bracht ons o.a. via Leiden (De Vink) naar Voorschoten, vervolgens via Landgoed De Horsten en een gedeelte van de Landgoederenroute naar het Duingebied Hollands Duin.

 Onderweg lichtte Gijs al fietsend en bij korte “stops” het nodige toe. Voor een wandeling door het park waarin Huis en Museum Voorlinden is gelegen, werd van de fiets afgestapt en voor de lunch bij Boerderij Meijendel. De terugweg liep via de Wassenaarse Slag en het Valkenburgse Meer.  Keurig om 15.00 uur waren we terug In Oegstgeest en konden de deelnemers terugkijken op een zeer geslaagde en qua landschap mooi afwisselende fiets-toertocht. Dat alles onder het genot van een afsluitend, verkoelend drankje. Gijs en Renée, dank!! Wij kijken uit naar de volgende tocht!

Frank en Iet Bok
NB de gefietste route is te vinden op
www.route .nl  (route nr. 582426)

 

Winterborrel 2017: heel geslaagd

Zaterdagmiddag 25 februari.

Een groot aantal buurtgenoten ontmoette elkaar in het prachtige “huis de Grunerie”. Onder het genot van hapjes en drankjes werd kennis gemaakt en bijgepraat. Natuurlijk was het prettige wonen in onze buurt vaak onderwerp van gesprek; goed om zo de sociale cohesie te ervaren.

 

Tijdens het gebeuren waren de laatste schilderwerken van Gijsbert Kloos uitgestald: wie wilde, kon er van meenemen en van waardering blijkgeven door een bijdrage in de buurtkas te storten. Ongeveer halverwege vroeg DirkJan de Ruijter de aandacht voor de groep buurtgenoten die de taken van Ben Verhoeve hebben overgenomen:

Joost de Leijer, financiën,

Peter van de Wetering, website buurtmail en bulletin,

René van der Voort: buurtmail en bulletin

en tenslotte DirkJan de Ruijter zelf, als voorzitter, coördinator.

DirkJan vroeg ook om zoveel mogelijk ideeën, samenwerking en medewerking van uit de buurt: zodat oude en nieuwe activiteiten mogelijk blijven. Binnenkort is iedereen dan ook uitgenodigd voor onze jaarlijkse bijeenkomst, waarop we die activiteiten gaan plannen.


Daarna was het Hester Scheltens, die Ben Verhoeve, nu zijn vertrek uit de buurt echt aanstaande is, nog even in het midden plaatste Zij onderscheidde hem als : “Ere-Grunerie-Buur” met als teken de gouden hand, waarmee hij zoveel voor de buurt deed.

Een bijzonder aangename, geslaagde middag dus, waarbij veel dank uitgaat naar Rita Hijmans: we werden weer heel gastvrij in haar prachtige huis ontvangen. Ook Frank en Iet Bok bedankt voor jullie assistentie (en hapjes).

                                                                           Verslag en foto’s Peter vd Wetering

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's Lenteborrel van 13 mei 2016

 

Eind mei organiseerde Dirk Bruin uit Rijnsburg een reünie voor de kinderen uit de Gruneriebuurt van een halve eeuw geleden. In de OC van 1 juni 2016 stond er een aardig artikel met foto over.

De reünisten zongen een voor deze gelegenheid gemaakt lied:

 

 

 

Maart 2016

Winterborrel 2016 weer geslaagd!

poster winterborrel 20%.jpg

 

Zaterdagmiddag 6 februari j.l. waren een kleine 40 buurtgenoten te gast bij Patricia en Edwin, in huize “de Klimop” aan de Rhijngeesterstraatweg. Zoals op de foto’s is te zien, was het weer een gelegenheid om kennis te maken, ideeën op te doen, of gewoon om even bij te praten. Veel dank aan Patricia en Edwin voor hun prima gastheerschap, we voelden ons meer dan welkom. Natuurlijk was er ook weer even een moment van aandacht voor de activiteiten binnen onze Grunerie-buurt: elk jaar weer wordt er van alles georganiseerd voor, maar vooral door de buurt. 

 

 

 

 

 

Maart 2015

De Winterborrel (14 feb.) en de buurtbijeenkomst van 9 maart jl.

Op zaterdag 14 februari jl. waren de bewoners van de Gruneriebuurt weer welkom in “huize de Grunerie” voor de jaarlijkse winterborrel. Een kleine 40 buurtgenoten ontmoetten elkaar daar met een drankje en een klein hapje. Prettig om te constateren was dat ook nieuwe buurtgenoten de kans grepen om kennis te maken met “de Grunerie”.

Voor de foto's gaat u naar winterborrel 2015

 

Oktober 2013

Enkele weken geleden heeft Ferry Zeeman een hoogwerker gebruikt bij het schilderen van zijn huis. Er is toen vanuit de hoogwerker een aantal foto's van de omgeving gemaakt. Ferry wil deze graag met u delen:

grunerielaan29232_small.jpgvancuycklaankruizinggrunerielaan2_smallachtertuinenwillibrordlaan2_smallvancuyclaankruizinggrunerielaan_small

Voor alle foto's in groot formaat klikt u op hier

 

 

Zaterdag 9 februari  jl. Gezellige winter-buurtbijeenkomst, nieuw geslaagd initiatief

 

 

Een echt winters decor. Nog wat sneeuw op straat en stoep, de (gevoel)temperatuur onder nul. Maar binnen brandt de open haard in een prachtig huis. En wat voor een huis! Huis de Grunerie aan de Van Cuycklaan. Prachtig gerestaureerd, passend en sfeervol ingericht. Kortom: een prima basis voor de eerste winter-buurtbijeenkomst.

 

Ontvangen door gastvrouw Rita en gastheer Boudewijn liepen de buurtgenootjes vanaf 16.00 uur binnen. Daar wachtte een gezellig kopje thee of koffie, een glaasje wijn, bier of fris.

Men kon zich in principe over de gehele “begane grond” bewegen. Ondertussen werden heerlijke hapjes geserveerd. Deze waren gemaakt door buurtgenootje Jeanette Zejdlik. Ook helemaal goed! Zo rond 17.00 uur vroeg Dirk Jan even kort de aandacht van de aanwezigen. Allereerst ging hij in op het “waarom” van dit nieuwe initiatief, t.w. “als bedankje voor de inzet in het afgelopen jaar”. Vervolgens stipte hij een aantal zaken aan die in onze buurt leven. Ook vroeg hij mede namens ”voorzitter” Ben Verhoeve (die op vakantie was) goedkeuring voor het financieel overzicht 2012, dat wederom een batig saldo kent.

 

Dirk Jan sloot zijn praatje af met de oproep om zich te melden bij het buurtcomité, indien men zich wil inzetten voor de activiteiten in 2013.

Daarna volgde nog een woord van dank in de richting van Rita, Boudewijn en Jeanette.

 

 Het was gezien de positieve reacties van velen een geslaagde middag, die, als het aan de gastheer en gastvrouw ligt, ook volgend jaar een vervolg krijgt. Wat hen betreft zijn we dan weer welkom in het Huis de Grunerie.

 

2013-02-09 buurtborrel  14.jpg2013-02-09 buurtborrel  03.jpg2013-02-09 buurtborrel  04.jpg

 

*********

 

 

overl. harm.jpg

 

-----------------------

herplant.jpg

 

*******************

Augustus 2012:

kaart femmy20%.jpg

 

***************

Oegstgeest, januari 2012

U Sponsort toch zeker ook??

 

Reuniemars voor Kika

In 1992 overleed op 14 jarige leeftijd Sasja van Breugel aan de gevolgen van Lymfklierkanker. Deze verschrikkelijk ziekte was sterker dan haar wil en doorzettingsvermogen en heeft diepe littekens geslagen in de levens van de familie en vrienden.

Sasja was mijn nichtje. Tot nu toe heb ik meegemaakt welke impact haar overlijden heeft gehad op de hele familie en hoe machteloos je daar eigenlijk in bent. Tot nu toe dan!

In maart van 2012 bestaat het Korps Commando Troepen 70 jaar. Zoals ieder jaar reden voor het korps dit gepast te vieren met alle Nederlands groene baretdragenden in de wereld. Ter gelegenheid daarvan wordt er door 48 oud commando’s van alle leeftijden een Reuniemars gelopen van 180 km voorafgaand aan de feestelijke reünie.

Ook ik ben uitgekozen om mee te lopen met deze mars. Een grote eer aangezien er veel meer inschrijvingen waren dan beschikbare plaatsen. Het mooi van alles is dat we de mars lopen voor Kika. We laten ons dan ook graag door jullie sponsoren.

Voor mij is dit een mogelijkheid om op mijn manier een bijdrage te leveren aan de strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte en om mijn nichtje te herdenken.

Ik wil jullie allemaal vragen mij en mijn oud collega’s te steunen om zo een fantastisch bedrag bij elkaar te lopen voor Kika. Ik vraag jullie om de bijlage bij dit bericht te openen en gul te geven!

Alvast heel erg bedankt namens mijzelf, de reüniewandelaars en de Stichting Kinderen Kankervrij.

Groeten,

Dirk Jan de Ruijter

Van Cuycklaan 5

 

Wilt u meedoen met de buurtondersteuning? Maak dan uw gift over naar 4360337 van Ben Verhoeve o.v.v. “Kika”. Na afloop van de wandeltocht zal ik dan het buurtbedrag in één totaal doen overmaken. In het bulletin houd ik u op de hoogte van het eindtotaal.
Maar .... u kunt natuurlijk ook individueel ondersteunen.

 

********************

 

Oktober 2011

Paul Boelens, Dorpsstraat 9, laat weten dat hij net als vorig jaar ook dit jaar weer voor het MS-Fonds gaat collecteren. Kon hij vorig jaar nog maar een gedeelte van de Gruneriebuurt langs gaan, dit jaar is het hem gelukt de gehele Gruneriebuurt te mogen doen. Hij vindt het erg leuk om in zijn eigen wijk te mogen collecteren. De collecteweek is van 21 tot 26 november; u kunt hem vanaf een uur of vijf verwachten.

Meer info over MS hieronder.

Wat is MS?

MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg. Helaas denken veel mensen dat het een spierziekte is, maar dat is beslist niet het geval. MS tast de isolatielaag (myeline) rond de zenuwbanen aan, waardoor de overdracht van zenuwsignalen verstoord raakt. Denk aan het isolatielaagje dat stuk kan zijn rondom een electrakabel; dat geeft kortsluiting….. Door de relatieve onbekendheid van de ziekte ervaren mensen met MS vaak onbegrip uit hun omgeving. Het Nationaal MS Fonds financiert de noodzakelijk medische research omtrent MS en brengt met effectieve communicatiemiddelen verandering aan in het onbegrip over de ziekte.

 

*********

 

Augustus 2011

 

In Memoriam

Baukje de Boer

 

Na een moeilijk jaar, waarin zelfstandig wonen onmogelijk werd, verhuisde mevr. de Boer van de Dorpsstraat 15 in mei jl. definitief naar Mariënhaven in Warmond.

Te snel moesten we horen dat zij op 5 augustus jl. in alle rust in de leeftijd van 88 jaar is overleden.

Baukje de Boer is op woensdag 10 augustus om 13.00 uur begraven bij het Groene Kerkje.

 

 

 

 

Mei 2011

In het kader van de Nationale KLIMAATSTRAAT deed ook de Grunerielaan het afgelopen halfjaar weer mee. Hoewel slechts 6 huishoudens uit de straat deelnamen aan de actie veroverde de Grunerielaan toch een plaats in de top 500-straten in Nederland: we behaalde de 286ste plek. Met deze plek zaten we opnieuw in de prijzen; iedere deelnemer ontving een feestpakket vergezeld van een schitterende bos bloemen. In afwijking van de landelijke klimaatstraatfeestdag op 14 mei laten de deelnemers uit de Grunerielaan de hele buurt meegenieten middels een buurtborrel op zondag 29 mei vanaf 17.00 uur op de gebruikelijke buurtplek: het kruispunt Grunerielaan/Van Cuycklaan.

 

Hieronder de winnaars uit de Grunerielaan

 

DSC02516DSC02514DSC02513DSC02512DSC02510DSC02517DSC02509

 

De feestpakketten werden opgehaald bij de Digros in Katwijk;

Lees hier het artikel daarover in het Witte Weekblad

 

----------------------------------------------------------

 

Alpe d’HuZes

9-6-2011

OPGEVEN IS GEEN OPTIE

http://www.opgevenisgeenoptie.nl/

 

Beste buurtbewoners,

 

 

Op 9 juni 2011 ga ik, Brigitte Heinsman, pedicure en sportmasseur uit de Kamphuizenlaan 15, in het team Linea Recta, de legendarische Alpe d”Huez beklimmen, om geld bij mekaar te fietsen voor de stichting Alpe d’HuZes en daarmee een bijdrage te leveren aan de strijd tegen de gevolgen van kanker.

In 2010 werd een recordbedrag van ruim12 miljoen Euro opgehaald! Het doel voor 2011 is om dit recordbedrag van 2010 te verpulveren en ik ga mij daar weer voor inzetten!!

 

Alpe d'HuZes is opgericht met als doel de onmacht die door kanker ontstaat, om te zetten in kracht. Dit doen we door met zoveel mogelijk mensen steeds weer de grenzen van het mogelijke te verleggen. Alpe d'HuZes is gegrondvest op de absolute overtuiging dat je de grootst mogelijke voldoening bereikt als je je met hart en ziel inzet voor een ander.
Ter nagedachtenis aan de mensen die te vroeg aan kanker zijn overleden, ter inspiratie van de mensen die aan het strijden zijn.

 

Mijn doel is om in een dag zoveel keer als in mij vermogen ligt die berg te beklimmen, liefst natuurlijk ZES keer!!  Ik doe daarom een beroep op al die mensen die zich betrokken voelen bij de strijd tegen kanker en de Alpe d’HuZes om mij te sponsoren.

 

Daarom mij vraag aan u buurtbewoners,wilt u mij steunen?

Klik alstublieft mijn link aan om u misschien nog meer te laten overtuigen. http://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/acties/brigitteheinsman/brigitte-heinsman/actie.aspx

 

 

Wilt u mij sponsoren dan kunt u via de link op steunen klikken en de rest wijst vanzelf.

Voor vragen kunt u ook bij mij terecht, 0653773569.

 

Hartelijke groet, bedankt,

Brigitte Heinsman

 

Alleen een dwaas blaast tegen de wind in, maar met z’n allen veranderen we zijn richting.

 

 

Oegstgeest, januari 2011

 

Onder de noemer: “beter laat dan nooit”

 

Beste buren,

 

Medio 2010 zijn wij: Lisa, Dries, Ryan en Imogen op de Grunerielaan 15 komen wonen. Via deze weg willen wij ons alsnog even voorstellen aan het ‘grote publiek’.

 

Laat ik beginnen met Ryan, de gene die jullie waarschijnlijk al door de buurt hebben zien rennen, fietsen of voetballen. Als je Ryan nog niet hebt gezien, dan heb je hem vast wel gehoord. Ryan is 7 jaar oud gek op voetbal en z’n nieuwe Wii. Hij is vanaf de eerste dag al veel op straat te vinden, waar hij gelijk dikke vrienden is geworden met Mats.

 

Ryan heeft een klein zusje: Imogen. Immi is twee (en een half) en dat vertelt ze trots aan iedereen die het horen wil. Een kleine vrolijke, zeer eigenwijze dame (heeft ze niet van mij), die het liefst de hele dag rondloopt in een knalroze prinsessenjurk (heeft ze ook niet van mij).

 

Als je Ryan en Imogen samen ziet, dan hoor je dat ze met elkaar Engels praten. Dit is namelijk hun ‘mothers tongue’.

 

Dit brengt me bij Lisa. Ik kwam Lisa tegen in Spanje, waar ik mijn zomer doorbracht als barkeeper, annex beach bum. De vakantie zat er voor Lisa eigenlijk al op en haar koffer was al gepakt om terug te vliegen naar Southampton. Ik wist haar toch over te halen om de vlucht naar de UK te laten schieten en de rest van de zomer met mij in Spanje door te brengen. Dat was 13 jaar geleden…

 

En wie is ik? Dries, 34 jaar en ik doe iets met computers en software. Hartstikke interessant hoor, maar ik zal jullie hier verder niet mee vervelen. Op zondag ben ik zo nu en dan te vinden bij A.S.C. waar ik mijn voetbalkunsten vertoon. Ach, het is allemaal vergane glorie…

 

2010, het was eigenlijk een veel te druk jaar om te verhuizen. In die korte, maar hele hete zomer liepen wij met dozen en kwasten te slepen. Het is wel een goede keuze geweest, met een leuk huis in een leuke buurt is het tegenwoordig heel fijn thuiskomen.

 

Groetjes,

          

Dries Ausems

 

-----------------------------------------------------------

 

 

 

Oudejaarsavond 2010

 

P10404232-40%.jpg

 

De buurt keek gezamenlijk naar het buurtvuurwerk                     meer foto’s hier

 

*****************

Juni 2010

Gruneriebuurt fietste langs Oegstgeester beelden

 

Afgelopen zondag 13 juni fietste een enthousiaste groep deelnemers uit de Gruneriebuurt langs een aantal van de vele beelden die er in onze gemeente te zien zijn. Dit alles onder deskundige begeleiding van de heer A. Labordus, de man die aan de basis heeft gestaan van de beeldengids waarin de kunstwerken door hem worden beschreven.

 

Na verzameld te hebben op het kruispunt Grunerielaan/van Cuycklaan werd om 15.15 uur het startsein gegeven. De route ging via de Groenhoevelaan, het Groene Kerkje, de Haaswijklaan, de Irislaan, de Lange Voort naar Kasteel Oud Poelgeest en vervolgens via de Marelaan en de Oranjelaan weer richting Gruneriebuurt. Plekken waar je vaak langs fietst zonder oog te hebben voor de kunstwerken die er staan. De oorspronkelijk geplande route (ook nog naar Endegeest) kon niet helemaal worden afgemaakt: de verhalen en toelichting bij de beelden die we tegenkwamen waren te interessant om in te korten. Een dik half uur later dan gepland waren we weer terug in de buurt om nog wat mee te kunnen pakken van de buurtborrel die aansluitend was gepland. Gelukkig hadden de achterblijvers in de buurt de flessen al ontkurkt en stond het bier koel! De heer Labordus hebben we na afloop direct weten te strikken voor een vervolg volgend jaar …. er zijn genoeg plekken en beelden die ook op ons wachten.

 

Tegen alle overige inwoners in Oegstgeest zouden we willen zeggen: neem de beeldengids erbij en doe ook eens zo een route! Een echte aanrader, zeker onder de deskundige leiding van een gids zoals in ons geval de heer Labordus! We hebben genoten!

 

NB: De beeldengids is gratis af te halen op het gemeentehuis, te Oegstgeest en binnenkort ook bij de bibliotheek aan de Lange Voort

 

DSC06396 (2)-kl.jpg

 

***************

 

12 juni 2010

GrunerieGroetOranje

Zes buurjongens uit de lommerrijke Gruneriebuurt gaan op avontuur in het verre Zuid-Afrika. Om hun voetbalidolen in het machtige Oranje-team te ondersteunen met eigen toeters en geheel gestoken in traditionele 'Grunerie Groet Oranje'-kledij.

En dat allemaal voor de Zuid-Afrika 2010 WorldCup.

 

De link naar de reisblog is  http://www.travelpod.com/travel-blog/gout/1/tpod.html

Of volg ons op twitter, facebook en YouTube :-) 

zoekterm: GrunerieGroetOranje

 

***************

 

overlijdensbericht Dusan Rakic.jpg

 

Oegstgeest, 12 april 2010

Fred de Gruil vraagt onze hulp en stuurde ons deze mail:

“beste mensen,

door familie werd ik attent gemaakt op jullie activiteiten en website, het zier er  allemaal erg goed uit, complimenten daarvoor. Maar ik heb een vraag, ik ben met enkele anderen bezig met de voorbereiding van een reünie van klas 6, jaar 1960-1961 van de koningin juliana school. Op een klassenfoto van schoolbank.nl staan alle kinderen van die klas, 30 totaal, maar van de leerling 2e van links onderste rij weten we geen naam. Hij woonde aan de overzijde van de Rhijngeesterstraatweg/Dorpsstraat tegenover de Toorenveltstraat. Vermoedelijk/misschien in witte tijdelijke woningen langs een niet verharde weg. Nu is mijn vraag, kennen jullie misschien de familie naam van de mensen die daar in die tijd hebben gewoond.

bij voorbaat mijn dank,

Fred de Gruil”

 

De desbetreffende foto staat hieronder. Als iemand meer weet dan graag een mailtje naar nelke.de.gruil@introweb.nl

 

6f583bd2a312_50%.jpg

 

*********

Oegstgeest, 30  januari 2010

 

'OEGSTGEEST' gaf er een draai aan................ niet te geloven...............
Toen ik jaren geleden in de Van Wassenaerlaan kwam wonen, viel het bushokje aan het begin van onze laan wel op, want een bus reed hier namelijk niet. Wél om de hoek over de Dorpsstraat en daar bleek het dan ook voor bedoeld te zijn! Niet zó'n handige plaats, wanneer je bedenkt dat er in de Grunerie-buurt ook ouderen wonen, die niet alleen bij slecht weer willen schuilen, maar ook de bus halen..........

Vanuit de buurt werden dan ook in de loop der tijd telefoontjes gepleegd, brieven geschreven en stukjes geplaatst in de "Oegstgeester Courant" met de vraag om het hokje zó neer te zetten, dat de busreizigers het wat gemakkelijker kregen. Maar busmaatschappij en gemeente gaven geen gehoor! Toen - ergens in de tachtiger jaren - een nieuwe abri op dezelfde onmogelijke plaats werd gezet, werd de moed in de Grunerie maar opgegeven!
Tot ineens afgelopen herfst de bushalte op de Dorpsstraat dichter naar het bewuste bushokje in de Van Wassenaerlaan werd verplaatst. Dat was alvast iets!
En nu dus het ongelofelijke, dat aan het bushokje een goeîe draai werd gegeven en we nu kunnen schuilen én de bus aan zien komen!
De moraal van dit verhaal: het duurt even, maar dan héb je wat! Zelfs na jaren!
Hetty Boter

 

Naschrift: Door Lucie Schouten en Ria van Yperen uit de Van Wassenaerlaan is in dit verband veel werk verzet. Helaas is Lucie intussen overleden en Ria naar Australië vertrokken. Ik zal Ria dit echter wel laten weten!

Ook Elly van der Pot uit onze laan heeft zich de laatste jaren ingespannen om "het bushokje" verzet te krijgen. Zij kan er dan tenminste - samen met anderen - van gaan profiteren............... 

 

 

************

Oegstgeest, 6 december 2009

Beste Bewoners,

op 5 december pakjesavond, heeft sinterklaas onverwacht een pakje met mooi gedicht op mijn stoep achtergelaten. Ik werd bedankt voor mijn inzet voor de buurt met betrekking tot het Nuon debacle. Als dank kreeg ik een heus kado: een hele mooie Chocolade letter! Iemand uit de buurt heeft de moeite genomen Sinterklaas in te lichten en die persoon of personen wil ik daarvoor hartelijk bedanken. Van een buurtgenoot kreeg ik eerder deze week een virtueel bloemetje. Het is prettig te weten dat de buurt mijn inzet gewaardeerd heeft. Daarentegen is de buurt het ook waard om voor op te komen; het is een sociale buurt!

Met vriendelijke groeten, Miranda Remmerswaal.

 

**********************

 

 

We ontvingen bericht van overlijden van Riet Raphet Meeng in de leeftijd van 65 jaar.

Riet woonde sinds 2002 samen met haar man op de Dorpsstraat 3

Riet is op 18 november te Noordwijk overleden aan de gevolgen van blaaskanker

 Riet.jpgtekstRiet.jpg

 

*******

20 oktober 2009

Beste Ben,

Eindelijk is er deze week een einde gekomen aan het Nuon debacle.

Na ruim 9 uur telefonisch contact gehad te hebben en na inschakeling van juridische hulp

en assistentie van een officier van justitie, belast met fraude zaken, is Nuon er achter gekomen dat zij

helemaal verkeerd handelden.

 

Om een heeeeeel lang verhaal kort te maken, de officier merkte op dat Nuon mij de rekening van de gehele straat

Had gestuurd, omdat zij geen VVE of rechtspersoon hadden die verantwoordelijk gesteld kon worden. Nuon heeft dus al

Decennia !! verkeerd gehandeld.

 

Ik ging niet akkoord met deze vorm van oplichting en Nuon kon niemand in de buurt vinden die eventueel bij iedere

Bewoner geld wilde ophalen en het bedrag wilde voorschieten.

Binnen een week werd de elektra voor de portiekverlichting afgesloten. Ik kreeg vervolgens nog dwangbevelen etc.

Toen heb ik de boodschap van de officier van justitie overgebracht aan de Nuon en heb ervan verzekerd, dat als het

niet binnen een week geregeld was, ik hen voor de rechtbank zou brengen.

 

Hiervoor was de juridische afdeling van Nuon gevoelig. De hele straat kreeg een brief dat er geen rekening zou komen.

Ikzelf kreeg compensatie voor de geleden kosten. Deze week kreeg ik het vooruitbetaalde bedrag terug.

Ondanks dit kreeg ik toch nog even een brief van een incasso afdeling vorige week. Ik heb de Nuon meteen een brief gestuurd of ze

helemaal gek geworden waren! Uiteindelijk werd ik gebeld met excuses etc. Het bloemetje heb ik echter nooit gekregen……..

 

Is het hele probleem nu opgelost? Nee, er zullen nog steeds mensen een rekening krijgen voor hun extra aansluiting en/of peertje in

de garage en zich kapot schrikken. Ook de gemeente heeft ervoor gekozen niets aan dit probleem te doen.

 

Zover het verhaal, met vriendelijke groeten,

 

Miranda Remmerswaal.

 

 

******

 

overlijden hr Kloos.jpg

 

*******************

 

bregje4.jpgbregje3.jpg

 

****************

 

18 september

We ontvingen het volgende mailtje op de redactie:

Beste redactie,

Zondag 13 september jongstleden kwamen wij rond 18.30 uur onze gezellige wijk inrijden via de van Cuycklaan.
Plotseling moesten we stoppen omdat we nog net op tijd zagen dat er ter hoogte van het speeltuintje op ooghoogte een kabel was gespannen over de weg!
Van lantaarnpaal naar boom.
De kabel was gemaakt van aan elkaar geknoopte post-elastieken.
Nu zaten wij in de auto maar iemand op de fiets zou zich lelijk hebben kunnen bezeren.
De dader(s) waren natuurlijk in geen velden of wegen te zien.
Nu kunnen wij een beetje kattenkwaad best begrijpen maar dit soort zaken zijn niet meer grappig.
Hierdoor kunnen mensen zich behoorlijk verwonden en in ieder geval enorm schrikken.
Het zou fijn zijn als degenen die dergelijke onverkwikkelijke zaken bedenken en uitvoeren in het vervolg ook even stil staan bij wat ze kunnen veroorzaken.
Indien er mensen zijn die hier ook van af weten en mogelijk de bedenkers kennen, hoop ik dat ze de daders van deze misselijke grap er op aanspreken.
Voor de goede orde, de elastieken heb ik meegenomen en weggegooid.

 

****************

 

Bewoners Van Wassenaerlaan opgelet!

 

Nieuwe prijzen transportkosten energie 2009

 

OEGSTGEEST, 24 AUGUSTUS 2009.

 

Beste buurtbewoner,

 

Het is u misschien ontgaan, maar per januari heeft de NMA een beslissing genomen, die veel huishoudens hard zal treffen.

Wat is het gevolg voor uw peertje in de garage, uw portiekverlichting of uw aansluiting voor het lampje op straat? De transportkosten worden nu berekend naar capaciteit en niet zoals voorheen naar gebruik. Voor iedere aansluiting ging u vanaf 1 januari 2009 (!) 17 euro per maand alleen al aan transportkosten betalen. Dit is een prijsstijging van 1700% !!! Hier geen typefout!!! Voorheen betaalde u rond de 13 euro aan transportkosten, nu 204 euro als basisbedrag. Hier komen de energiekosten nog bij. Deze voorzieningen worden niet als openbare verlichting gezien, maar als huishoudenaansluiting.

Uw energieleverancier en transportbedrijf Liander kunnen hier niets aan doen.

 

De overheid in de vorm van de NMA heeft hiervoor gekozen.

Wat kunt u doen?

Zo snel mogelijk uw aansluiting laten afsluiten, dan is de schade beperkt.

De NMA een bezwaarschrift sturen.

Het adres is: Energiekamer, postbus 16326, 2500 BH DEN HAAG

Telefoonnummer: 070-3303330

 

Dit bericht is serieus. Ik kreeg de rekening afgelopen vrijdag gepresenteerd en ben sindsdien in gesprek met het energiebedrijf en de transporteur. Gezien de energieleverancier en de transporteur hier geen aandacht aan willen geven, alleen de zakelijk grootgebruikers zijn per brief ingelicht, doe ik het maar.

Wees gewaarschuwd, meer kan ik niet doen.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Miranda Remmerswaal

Van Wassenaerlaan.

 

Meer informatie over de veranderingen kunt u vinden op de site van de NMA op internet. De prijzen staan vermeld op de site van uw transporteur.

 

*****

 

harmbuts.jpg

 

***************************

 

jopie.jpg

 

******

 

In het januarinummer van DE GRUNERIE stond nog een interview met mevouw Vermond,

Vandaag hoorden wij van haar overlijden:

 

Oegstgeest, 3 juli 2009

 

Wij kwamen vandaag terug van een weekje vakantie en vonden dit trieste bericht op de deurmat.
Mevrouw Vermond die woonde in de Kamphuizenlaan op nummer 5 is waarschijnlijk een van de eerste bewoonsters van onze buurt.
Zij is hier, net als mijn ouders destijds,  met haar man in 1950 vanuit Leiden komen wonen.
De wederzijdse ouders vonden het toen maar een hele onderneming dat ze helemaal in Oegstgeest - ver weg  in de polder -  gingen wonen.  
Mijnheer en mevrouw Vermond zijn bijna 60 jaar onze buren geweest. Met het overlijden van mevrouw Vermond is weer een stukje van de oudste geschiedenis van onze buurt afgesloten.
Wij wensen Rijkje, Eel en verdere familie veel sterkte met dit verlies.

 

Elly en Louis Weyzig
Kamphuizenlaan 1  

 

Mw Vermond.jpg

 

***************************

 

vergunning buurt .jpg

 

************************

 

juli 2008

 

thumb1  thumb11  thumb18  thumb31

 

Wij ontvingen van de heer Kloos uit onze buurt bijna 100 schilderstukken voor de verkoop. De opbrengst is bestemd voor de buurtkas. Alle stukken zijn zonder lijst en op doek of paneel geschilderd. Er is één aquarel in de collectie! Afhankelijk van de opbrengst zullen we iets aanschaffen waar de hele buurt profijt van kan hebben (bijv. een echt grote partytent voor de buurtevenementen).

In het augustusnummer verschijnt een interview met de heer Kloos. Wilt u de schilderstukken alvast bekijken klik hier (daar vindt u nu de nog resterende stukken)

Wilt u een bod doen op een stuk mail dan naar info@gruneriebuurt.nl onder vermelding van uw bod en het schildernummer (staat tussen het haakje)

 

********************************************

juni 2008

 

overlijden van Ree

 

 

***************************************

 

 

26 mei 2008

Lintje voor Ben Verhoeve

 

de toespraak van de burgemeester vindt u hier

 

 

PICT5959 

 

PICT5970

 

PICT5974

 

*********************************************************************

 

April 2008

 

Beste bewoners van de Gruneriebuurt,

  

Hierbij 2 foto's uit begin jaren 50.

 

Op de ene foto loop ik samen met mijn broertje, Leon,  in de Utenwaerdelaan richting Dorpstraat. De andere laat zien dat ook de Gruneriebuurt ooit een nieuwbouw wijk is geweest.

 

Met vriendelijke groet,

  

Dick Bruin
Vliet Noord Zijde 52
2231GP  Rijnsburg
email: dj.bruin@planet.nl

 

samen_op_stap     dick_straat_alleen_nog_zand

 

*******************************

 

April 2008

 

Rita Hijmans, Van Cuycklaan 16, liet ons het volgende weten:

 

Trots kondig ik jullie mijn gloednieuwe cd aan, met liederen en 2 strijkkwartetten.

Uitvoerenden  zijn Irene Maesen, zang  en Marja Bon, piano;

Esther Apituley, Rogier van der Tak, Ernst Grapperhaus, Mieke Honing , altvioolkwartet

en Joan Berkhemer, viool, Naomi Peters,viool Esther Apituley altviool en Nadia David, cello

 

Als jullie op www.ritahijmans.nl klikken kunnen jullie een voorproefje nemen met enkele luistervoorbeelden.....

 

Rita, gefeliciteerd!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Maart 2008

Artikeltje in het Leidsch Dagblad over geluidsoverlast

 

geluidshinder

 

 

januari 2008

uit de OC van 9 januari 2008

 

ina2

ina3

ina4

 

******************************

22 december 2007

 

Zoals veel van u  vandaag mooie plaatjes zullen maken, zo was ook Judith Berger aan de slag …… ze mailde ons er een paar…..

 

photo6   photo3

 

Ook van Peter en anderen kregen we wat foto’s

 

photo17  photo22

 

photo8  DSC02160

 

Bekijk ze allemaal in dit album hier

 

**********************

 

11 augustus 2007

 

thumb4

 

In de Grunerielaan 21 vierde Tineke Verhoeve haar 60ste verjaardag samen met wat buurtgenoten. Wilt u de foto’s zien klik dan hier.

 

---

 

16 juli 2007: wateroverlast

 

Een pikzwarte lucht waaruit hoosbuien vielen die de straten ook in onze buurt in korte tijd blank zetten.

Van Bram Verweij ontvingen we onderstaande foto’s van de Utenwaerdelaan gezien vanaf de Grunerielaan in de richting van de Dorpsstraat.

 

Copy of water

 

Copy of water

 

 

*************************

 

 

Juni 2007

 

ingezonden brief

 

Op 9 juni ontvingen wij een brief van de gemeente, waarin werd aangekondigd dat in de week van 11 juni een speeltoestel besteld zal worden, dat is bestemd voor het grasveldje op de hoek van de Van Cuycklaan en de Grunerielaan.

 

Omdat omwonenden vinden dat dit geen recht doet aan afwikkeling van een bezwaarschrift, hebben wij de gemeente een brief gestuurd.

Wij bieden deze brief hierbij aan ter plaatsing in de rubriek Uit de buurt, om eenieder die dit raakt deelgenoot te maken van onze schermutselingen met de gemeente.

 

Met vriendelijke groet,

 

Jopie en Ruud Holland

Hans vd Veen   

 

 

Aan             het College van Burgemeester en Wethouders van Oegstgeest

Betreft                  Speelvoorziening Gruneriebuurt

Datum                  10 juni 2007

 

 

Geacht College,

 

Met uw brief van 18 april werden omwonenden geïnformeerd over uw besluit de speelvoorziening op het grasveldje op de hoek Van Cuycklaan / Grunerielaan te ‘vervangen’, en liet u ons weten dat het inrichtingsplan voor de nieuwe speelvoorziening klaar is; de afbeeldingen op uw website laten zien dat u een drastische ingreep voor ogen staat.

 

U opent uw brief met de mededeling dat wij vorig jaar augustus door het college over dit besluit zijn geïnformeerd. Dat is onjuist. Uw besluit kwam voor ons uit de lucht vallen.

 

Naslag op uw website leert dat u in een nota dd 8 augustus 2006 de raad, bij gelegenheid van de Poltieke Ronde van 4 september, laat weten een nieuwe speelvoorziening in de Gruneriebuurt te zullen plaatsen. In die nota staat dat de bewoners van de Gruneriebuurt hierover worden geïnformeerd. Dat is dus niet gebeurd.

 

Overvallen als een aantal onzer zich voelde door uw brief van 18 april, hebben wij (mede namens 17 buurtbewoners) per brief van 12 mei bezwaar aangetekend; ontvangst van dat bezwaar werd door u bevestigd bij brief van 14 mei, met de mededeling dat wij ‘binnen zes weken en dus uiterlijk op 25 juni 2007 antwoord kunnen verwachten’.    

 

Het gaat niet aan dat u, alvorens ons dit antwoord te verstrekken, in een nieuwe brief van 7 juni ‘aan de bewoner(s) van dit pand’ aankondigt ‘komende week’ ‘een passend speeltoestel’ te bestellen.

 

Wij zetten vraagtekens bij de aanleiding, bij de opportuniteit en bij de specificaties van uw project, maar in de eerste plaats maken wij bezwaar tegen de gang van zaken. Wij zijn van mening dat het welzijn van de Gruneriebuurt, zowel als de relatie tussen de buurt en de gemeente, gebaat is bij een transparant besluitvormingsproces, waarin de opvattingen van de direct belanghebbenden zichtbaar tot hun recht komen; aan die voorwaarde is nu niet voldaan.

 

Wij vragen u daarom uw besluit, laat staan de uitvoering van dat besluit, aan te houden tot dat wel het geval is. Daaraan zoudt u kunnen bijdragen door ons in de gelegenheid te stellen onze bezwaren toe te lichten.

 

Hoogachtend,

 

R.G. Holland                                                         H. v.d. Veen

Grunerielaan 30                                         Grunerielaan 28

2343 AN  Oegstgeest                                2343 AM  Oegstgeest

 

i.a.a. de fractievoorzitters van Progressief Oegstgeest, Leefbaar Oegstgeest, VVD en CDA

 

 

************************

 

Maart 2007

 

Een bijdrage van Brigitte Heinsman

Buurtbewoners,

 

Velen van u zullen mij al kennen daar ik al sinds april 1985 in de Kamphuizenlaan 15 woon: al bijna 22 jaar dus. Onvoorstelbaar hoe snel de tijd gaat. Mijn man en ik, Brigitte Heinsman, hebben het huis gekocht in een verwaarloosde oude staat en hebben er toentertijd al heel wat aan verbouwd. Groot genoeg voor ons tweeën, dachten we, maar ja toen kwamen er 3 kinderen en moest er wel iets aan en op gebouwd worden. En zo woonde we weer een paar jaartjes met veel plezier verder. Plannen om mijn praktijk voor pedicure en sportmassage/ontspanningsmassage te realiseren deed ons weer aan verbouwen denken. Eerst nog gedacht aan ergens anders een huis kopen, maar ja waar vind je nu zoiets als onze eigen Kamphuizenlaan? Na vele maanden voorbereiden en 4 maanden intensief verbouwen hebben we kunnen realiseren wat we hadden bedacht. Blij dat we geen ander huis hebben kunnen vinden, blij dat we verbouwd hebben en heel blij met het resultaat. Inmiddels werk ik alweer een half jaartje in mijn praktijk naast het huis en het is fantastisch. Het is heerlijk om aan huis te werken, je eigen tijd in te delen en vooral geen stress te hebben. Bent u nieuwsgierig geworden en zou u willen genieten van een pedicure behandeling of een sport-ontspanningsmassage dan kunt u met mij telefonisch een afspraak maken:

Brigitte Heinsman,

Kamphuizenlaan 15

Oegstgeest,

06 53773569

 

Brigitte in haar werkruimte

Copy of 100_0397

 

************************

29 juni 2006:

 

Over onze Cees, Grunerielaan 22: 

Van de Website Gemeente Veere

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. C.J. Cornelisse uit Oostkapelle/Oegstgeest.

Op 29 juni 2006 is in Leiden Prof. Dr. C.J. Cornelisse uit Oostkapelle benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

 

De heer Cornelisse heeft zich als Hoogleraar Moleculaire Tumor Pathologie van het LUMC in Leiden buitengewoon onderscheiden in zijn vakgebied. Zo is hij zeer nauw betrokken geweest bij de ontdekking van de genen voor erfelijke borstkanker. Ook speelde hij een sleutelrol bij het ontrafelen van het gen dat verantwoordelijk is voor het optreden van erfelijk paranglioom. Hij is de ontdekker van het bijzondere erfelijke mechanisme van overerving van deze tumor.

 

Naast de behaalde onderzoeksresultaten is Prof. Dr. Cornelisse volgens Elsevier een van de meest geciteerde biomedische wetenschappers. Ook is hij zeer nauw betrokken bij talloze wetenschappelijke organisaties; de Nijbakker-Morra Stichting en de Maurits en Anna de Kock Stichting. Tenslotte is de heer Cornelisse zeer nauw betroken bij het opzetten van het life sciences programma van de Roosevelt accademy.

 

Prof. Dr. Cornelisse nam op 29 juni jl. afscheid van het LUMC.

Prof. D.r O.J.S. Buruma, voorzitter van de Raad van Bestuur zal de Koninklijke Onderscheiding uitreiken.

 

**********************

 

Juni 2006:

ruit1

ruit2

 

Dirk Jan, Anja en Fien ……… Gefeliciteerd!

 

*********************

 

Januari 2006:

 

geboortekaartjeiris_2JPG

 

Herman, Iris en Dorus… Gefeliciteerd

 

*********************

 

December 2005:

 

Zoals beloofd in ons Gruneriebulletin van mei 2005 publiceren we hierbij de uitslag van de buurtenquête ook op de website.

Als eerste hieronder de tekst uit het betreffende Gruneriebulletin, gevolgd door de uitgewerkte enquête.

We zijn uiteraard heel benieuwd wie er uit de buurt wat gaat oppakken uit de lange lijst van suggesties.

Het Gruneriebulletin, een lange lijst van buurtgenoten die wel willen helpen (vraag erom bij de redactie: info@gruneriebuurt.nl) en nu ook de website staan daarbij tot uw dienst!

 

 

Onze buurtenquête (tekst uit ons Gruneriebulletin van 27 mei 2005)

 

“Begin april hebben we in de buurt een enquêteformulier rondgebracht omdat we wel eens wilde weten of we met het buurtbulletin en de buurtactiviteiten op de goede weg zaten.

 

Een paar weken geleden zijn onze contactpersonen bij veel buurtgenoten langs geweest om de enquête-formulieren op te halen.

En …met succes: van bijna 60% van de adressen hebben we een reactie ontvangen. Enorm bedankt!

In een kleine groep hebben we op een avond de resultaten geteld en in kaart gebracht.

Hieronder volgt een samenvatting daarvan.

 

Van de mensen die hebben gereageerd, geeft 92% aan het bulletin op prijs te stellen en het regelmatig te lezen.

Ook de activiteiten in onze buurt worden gewaardeerd: 97% van de reacties geeft dat aan.
En ongeveer 52% doet er ook echt aan mee, af en toe, of zoveel mogelijk. Barbecue (en 50-jaar feest), buurtvuurwerk, sinterklaasfeest, Sint Maarten en de straatspeeldag worden hierbij het meest genoemd.

We hebben ook gevraagd naar suggesties voor activiteiten. Die lijst ziet u op een andere plek in dit bulletin, toekomstige organisatoren zullen er graag uit putten.

 

Natuurlijk is niet iedereen in staat om daadwerkelijk mee te helpen bij het organiseren, maar we zijn heel blij met de 37 adressen die dat wel willen (ze worden graag gevraagd om te helpen, of willen meedoen met de organisatie)

Het is fantastisch dat we nu kunnen beschikken over een lijst met adressen van helpers; iedereen die iets wil organiseren zal daar erg blij mee zijn.

 

We hebben ook gevraagd naar de vorm van de buurtbijdrage: het overgrote deel ( 70%) geeft aan tevreden te zijn met het systeem van vrijwillige bijdragen, een kleine groep (14%) geeft de voorkeur aan een systeem met een lidmaatschap als basis.

Al met al was de enquête voor ons een erg zinvol, we voelen ons nog meer gesteund bij onze activiteiten, nu we weten dat deze zo breed worden gedragen.

En organisatoren zijn, en dat lijkt ons het belangrijkste, blij met de schat aan adressen van helpers.

 

Van de uitslag van de buurtenquête is een aantal grafieken gemaakt met een verdeling per straat. Wilt u de volledige enquête graag ontvangen, mail of schrijf dan even naar de redactie”. De uitslag van de enquête vindt u hier: enquête

 

Uit onze enquête:

Suggesties voor buurtactiviteiten

 

De enquête leverde ook een veelheid aan suggesties voor toekomstige buurtactiviteiten op. We hopen uiteraard dat zij die hebben aangegeven wel wat te willen gaan organiseren er ook daadwerkelijk wat mee gaan doen. Zoals in het overzichtje hieronder is te lezen is de bereidwilligheid om te helpen best groot! Ook het aantal buurtbewoners dat wil meedoen met het organiseren van iets valt niet tegen!! We zijn dan ook heel benieuwd!!

 

We volstaan nu met het opsommen van alle suggesties in willekeurige volgorde.

o   kinderrommelmarkt

o   musiceren

o   met aantal mensen koken/eten

o   kleine kring activiteiten (zie elders hieronder nader toegelicht)

o   activiteiten eens elders in de buurt houden

o   Kerstknutselen voor de kinderen (in de kerstvakantie)

o   minicursus tuinieren (met hovenier)

o   (buurt-) fotowedstrijd

o   extra bijdrage vragen bij deelname bepaalde activiteiten

o   persoonlijke aandacht voor ouderen

o   website voor de buurt (is inmiddels gerealiseerd)

o   buurtkoffie buiten

o   functie contactpersonen intensiveren: nieuwe bewoners warm maken voor de buurt

o   lief-en-leed-pot

o   1 á 2x per jaar buurtborrel; ieder welkom, nieuwe buren apart uitnodigen

o   iets/meer voor volwassenen/ouderen, zonder kinderen

o   iets voor 10-ers (viswedstrijd, straatvoetbal)

o   bridgeclub

o   wandelclubje voor wandelingen in de buurt en na afloop koffie o.i.d. bij iemand thuis

o   gezamenlijke acties richting gemeente m.b.t. geluidswal A44, groenonderhoud, parkeren etc

o   plantjesmarkt/ruilen/weggeven

o   idem met originele onderdelen van de huizen

o   buurtbonnensysteem (uitruilen van arbeid en/of zaken, zie ook www.budgetbalans.nl/BESPARINGSTIPS.HTM)

 

Kleine kring activiteiten

(Één van de suggesties nader toegelicht)

 

Één van de suggesties die we uit onze buurtenquête kregen was het organiseren van activiteiten in een kleinere kring. Het accent zou daarbij moeten liggen op de volwassenen en niet in de eerste plaats op de kinderen (daarvoor zijn al veel activiteiten).

Wij zouden daar ook voor willen pleiten; het hoeft beslist niet allemaal “met onze hele buurt”.

Door zo af en toe met een groepje naaste (over)buren iets gezamenlijks te beleven, wordt het buurtgevoel zeker ook versterkt.

Te denken valt aan een koffieochtend, elkaars tuin verkennen / stekjes ruilen, een barbecue of gezamenlijke maaltijd, een fietstocht en, zoals in het verleden wel gebeurde: een kampeerweekend met een stel buren.
Op zo’n manier zou binnen een clubje buren misschien ook duidelijk kunnen worden waar in de directe omgeving wat extra aandacht nodig is.
Als buren zijn we toch vaak het meest betrokken bij het dagelijkse leven van elkaar. Het zou eigenlijk voor ieder vanzelfsprekend moeten zijn om, waar nodig en gewenst, naar elkaars wel en wee te informeren en eventueel de helpende hand te bieden.                 

 

 

 

 

 

 

 

 

tuinenovkl.jpg